# Bilgi Formu

    Kolon kanseri, kalın bağırsakta tümör büyümesi meydana geldiğinde gerçekleşir. Kolon kanseri kalın bağırsağı etkiler ve genellikle bağırsak duvarındaki poliplerle başlar.

    Polipli birçok kişi kanser geliştirmeye devam etmez. Büyük polipli (1 santimetreden büyük), çoklu polipli veya displazili polipli (anormal fakat henüz kanserli olmayan hücreler) bireyler en fazla risk altındadır.

    KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

    Kolon kanserinin sık görülen belirtileri arasında bağırsak alışkanlıklarında kabızlık veya ishal şeklinde değişiklik olması, dışkıda kan olması veya renginde koyulaşma olması, karında şişkinlik, ağrı olması ve kansızlık sayılabilir. Kolon kanserlerinin çoğu, kalın bağırsakta ortaya çıkan küçük poliplerin büyümesi ve karakter değiştirmesi sonucunda gelişmektedir. Malesef küçük olan polipler/tümörler genellikle belirti vermemektedir. Yukarıda sayılan şikayetler oluşmaya başladığında ise polipler belirgin bir büyüklüğe ulaşmış olur. Bu poliplerin erken dönemde, uygun yöntemlerle saptanması ve çıkarılması ile kanser gelişmesi önlenebilir. Bu nedenle, asıl önemli olan erken dönemde kanser ve kanser öncüsü olan bu lezyonların saptanması ve böylece tedavi edilmesidir. Bu amaçla, kolon kanseri için düzenli taramalar yapılması elzemdir.

    ismail-ozsan-yorum
    telefon
    whatsapp
    facebook
    instagram