# Bilgi Formu
By pass kısa yolu kullanmak anlamına gelir. Gastrik Bypass genel cerrahide mideden barsaklara geçiş yolu oluşturulması anlamına gelir. Mide çıkısını tıkayan çeşitli hastalıklarda uygulanan bşir yöntemdir. Obezite cerrahisinde kullanılan anlamıyla ise Gastrik Bypass Midenin büyük kısmının devre dışı bırakıldığı, alınan gıdanın da bağırsakların neredeyse sadece yarısını kullanılarak sindirilmesini sağlayan bir cerrahi yöntemdir.Bu ameliyatta hem diğer obezite cerrahisi ameliyatlarında olduğu gibi mide hacminin küçültülmesi hem de bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak, tüketilen yiyeceklerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenir. Böylece hastalar hem daha az gıdayla doyar, hem de aldıkları gıdanın bir kısmı emilir.
Laparoskopik Cerrahi (Minimal invaziv cerrahi)
Kapalı teknik ile gerçekleştirilen, Gastrik bypass ameliyatı iyileşme süreci kısa ve zahmetsiz bir operasyondur. Kapalı ameliyat sayesinde hastanın iyileşme süreci oldukça kısaltılarak zahmetsiz hale getirilebilmektedir.Ameliyattan sonra daha az ağrı hissedilmesi.
Hastanın erken mobilize olması, iyileşme süreci daha hızlı olması, erken işe ve günlük aktivitelere dönülmesi. (Hastalar 2-3 gün içerisinde günlük işlerini yapar, 5-7 gün içerisinde aktif iş hayatlarına döner, 10 gün sonra da araba kullanabilir noktaya gelirler. ) Daha az ameliyat yeri enfeksiyonu, daha az ameliyat yeri izi ve iyi kozmetik sonuçlar, daha rahat ve derin nefes sayesinde akciğer komplikasyonlarının en aza indirgenmesi, sporcularda çok daha az performans kaybı görülmesi, ameliyat yeri fıtıklarının önlenmesi, karın boşluğunda yabancı cisim unutulması riski olmaması.
Açık Cerrahi
Açık gastrik bypass ameliyatı, hastanın karnında açılan büyük bir keşiden gerçekleştirilir. Açık cerrahinin en büyük avantajı cerrahın ameliyatı dokuları görerek gerçekleştirmesidir. Fakat kesinin büyüklüğü ameliyat sonrası ağrıya neden olur ve günlük aktivitelere dönüş süresini etkiler.
Gastrik bypass ameliyatı sırasında 2 basamak vardır:
Gastrik Bypass ameliyatında ilk adım, midenin küçültülmesidir. Midenin üst kısmı küçük alt kısmı büyük olacak şekilde ikiye ayrılır. Midenin üst kısmı (kese) alınan gıdaların gideceği yerdir. Midenin küçük olan bu kısmı ceviz büyüklüğündedir ve sadece 28 gram ağırlığında gıdaları barındırır. Bu nedenle hasta daha az yediğinde doymuş hisseder ve kilo verme kolaylaştırılabilir.
İkinci adım, bypass yani köprülemedir. İnce bağırsağın bir bölümünü sindirim yolundan çıkararak besinlerin emilim yolunu kısaltılır. İnce bağırsağın ilk kısmı atlanarak ikinci kısmı midede oluşturulan küçük keseye bağlanır. Alınan gıdalar artık bu yeni kesenin içine ve daha sonra da ince bağırsağın ikinci kısmına geçer. Sonuç olarak, ameliyat sonrası midenin çok büyük bir kısmıyla bağırsağın bir kısmı sindirim yolundan çıkarılmış olur. Küçük mide sayesinde hasta daha az gıda tüketir ve ince bağırsağın bir kısmı bypass edildiğinden vücudun daha az kaloriyi emmesi amaçlanmaktadır.
Gastrik Bypass Ameliyatının Avantajları
Tüp Mide ameliyatının avantajları şunlardır: Vagus sinirlerini muhafaza eder. Pilor kasının anatomik, sinirsel ve fizyolojik tüm fonksiyonlarının bozulmamasını sağlar. Endoskopik olarak kolayca kontrol edilir. Geride endoskopik olarak kontrol edilemeyen kör parça kalmamasını sağlar. Laparoskopik olarak kolayca çevrilebilmektedir. Yani Genişleyip deforme olması söz konusu olursa, kolay bir şekilde daraltılması ve yeniden Tekrar tüp mide yapılması mümkündür. Bunun dışında kolay bir şekilde Duodenal Switch ameliyatına çevrilebilir. Gastrik bypass diyabet sınırındaki hastaların iyileşmesine önemli katkı sağlar. Gastrik bypass ameliyatı sonrası hastaların %80’inin kolesterolünde düşüş ve ilerleyen dönemlerde değerlerin normale döndüğü gözlenir. Kalp hastalıkları riski azalır.
Obeziteye bağlı uyku bozuklukları düzene girmesi gözlemlenir. Yüksek tansiyon büyük ölçüde düzelir.
Gastrik bypass ameliyatı ile tip 2 diyabet hastalarının çoğunda ilaç kullanımına gereksinim azalır.
Solunum problemleri normale dönmesi amaçlanır. Dikkat edildiği zaman Gastrik bypass ameliyatı ile kalıcı kilo kaybı sağlanabilir.
Gastrik Bypass, Roux-En-Y(Proksimal)
ABD’de en fazla uygulanan bariatrik prosedör olarak da bilinen Roux-En-Y(Proksimal) sıklıkla kullanılan gastrik bypass tekniği olarak kabul edilir.Roux-En-Y(proksimal) tekniğinde en az beslenme sorunlarına rastlanırken bu teknik ile 50-75 cm kesilen ince bağırsak yeni mide poşusuna bağlanır.Safra ve pankreas sıvılarının geçtiği diğer ince bağırsak ucu da tekrar bağırsaklara bağlanır.
Gastrik Bypass Roux-En-Y(Distal)
Bu yöntem ile birlikte 6 ile 10 metre uzunluğundaki ince bağırsağın safra ile buluştuğu kısım en az 1 metre daha ilerden küçük mide poşuna birleştirilir ancak vitamin eksikliğine sebep olabildiği için sıklıkla tercih edilmeyen bu yöntemde yağ ve nişastanın yetersiz sindirilmesiyle daha hızlı kilo kaybı sağlanmasıyla gerekli durumlarda her zaman ideal bir yöntemdir.
Loop Gsatrik Bypass (MiniGastrik Bypass)
Sıklıkla tercih edilmese de gerekli görüldüğünde uygulanan bu yöntemde bağırsak ikiye bölünmeden direkt olarak mideyle birleştirilen tek yöntemdir. Safra ve pankreas enzimlerinin yemek borusu ve mideyi rahatsız etme ihtimalinin yüksek olmasından ötürü bu yöntemde hastanın konforu bozulabilmektedir.