# Bilgi Formu

    Apendix ya da bilinen adıyla apandis dogustan varolan, kalin barsagin baslangiç kismindan kaynaklanan 5-6 cm boyunda ve 2-3 mm çapinda kör bir barsak parçasidir. Burada birçok mikroorganizma yaşar. Bu mikroorganizmalar, barsakta da yaşayan mikroplardır. Apandisin içi, dışkı ya da safra taşı gibi nedenlerle tıkandığında, kalın bağırsakla bağlantısı zayıflar. Böylece mikroplar hastalık yapıcı özellik kazanırlar. Sonrasında burada iltihap oluşmaya başlar. Mikropların birikmesi ve iltihap oluşması apandiste basıncın artmasına yol açar ve çürüme başlar. Apandisin iltihaplanması apandisit hastalığına sebep olabilmektedir.Apandis patlaması, enfeksiyonlu iltihabın karnın iç bölgesine boşalması sonucu oluşur; hayatı tehlike yaratan ciddi bir sorundur. Bu nedenle kişinin tedavi için acilen hastaneye yatırılması gerekir. En yaygın tedavi yöntemi iltihaplı apandisin kesilip çıkarılması şeklindedir. Apandisit belirtileri, arasında karnın sağ tarafında şiddetli ağrı, yüksek ateş ve mide bulantısı bulunur.

    Apandisit Kimlerde Görülür?

    Apandisit genellikle 3 yasindan sonra görülmeye baslar. Tüm yas guruplarinda rastlanmasina ragmen, 35 yasindan sonra görülme sikligi azalmaktadir.

    Erkeklerde kadınlara oranla apandisit görülme sıklığı daha fazladır.

    Apandisit belirtileri

    Şiddetli karın ağrısı

    İştah kaybı

    Mide bulantısı

    Ağrılar başladıktan hemen sonra kusma

    Karın bölgesinin şişmesi

    Gazla birlikte görülen kabızlık ya da ishal

    Gaz çıkarmakta zorlanma

    Ateş, genellikle 38 C’nin üzerine çıkmaz

    Rektum bölgesinde ağrı

    Ağrılı idrara çıkma

    Apandisit belirtileri: Karın ağrısı

    Apandisit belirtileri arasında en bilineni karın ağrısıdır, karın bölgesine yayılan ağrılar donuk ve süreklidir. Ancak karnın sağ alt kısmını doğru ilerledikçe ağrı şiddetlenir ve “bıçak gibi” olarak tabir edilen ağrılar yaşanabilir. Baskı ya da hareketle artan ağrı vardır. Karın bölgesinin genelinde “donuk” bir ağrı, karnın sağ alt kısmında ise keskin ve şiddetli ağrılar olabilir. Sağ bölgedeki ağrı kalça kemiğinin hemen üst kısmına denk gelmektedir.

    Apandisit nedenleri nelerdir?

    Midede tam olarak sindirilemeyen nar çekirdeği, limon çekirdeği gibi besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apendikse kaçması

    Sindirim sistemi iltihapları nedeniyle apendiks ağzındaki lenf bezlerinde şişme ve karna alınan darbeler sonucunda apendiksin tıkanması

    Chrons, Ülser ve ülseratif kolit hastalığı

    Tümörler

    Bağırsak kurtları, solucanları ve parazitleri

    Genetik Yatkınlık

    Bakteriyel enfeksiyonlar, bağırsak enfeksiyonları

    Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmalar da apendiks dokusuna zarar vererek iltihaplanmaya neden olabilir.

    Apandisit Tedavisi

    Apandisit, tedavisi kolay bir hastalıktır. Apandis, antibiyotiğin zor ulaşabileceği bir yerdedir. Kesin tedavi için ameliyat gerekebilmektedir. Apandisit ameliyatı kolay bir ameliyattır. Bu ameliyat sırasında apandisit alınır. Yaklaşık 30-40 dakika sürer ve gün hastanede yatış gerektirir.

    Apandisit ameliyatı

    Enfeksiyon tedavisi gördükten sonra, apandisitinizi çıkarmak için ameliyat olmanız gerekebilir. Rüptüre apse veya apandiksünüz varsa, ameliyat derhal gerekli olabilir. Apandisit kaldırılması için yapılan ameliyata apendektomi denir. Bu işlemi açık ameliyat veya laparoskopi ile gerçekleştirebilir. Laparoskopi daha az girişimseldir, iyileşme süresini kısaltır. Bununla birlikte, apse veya peritonitiniz varsa açık ameliyat gerekebilir. Nadiren de apandisit ameliyat olmadan iyileşebilir. Karın ağrısı azsa ve tanı testleri normalse, bu sadece bir seçenektir. Bu senaryoda, belirtileriniz çözülene kadar tedavi planınız sadece antibiyotik ve sıvı diyet içerebilir.

    Apandisit ne kadar zamanda iyileşir?

    Eğer tedaviniz laparoskopi ile yapılmış ise, muhtemelen ameliyattan birkaç gün sonra hastaneden çıkarsınız. Bu ameliyat daha az invazivdir, bu nedenle iyileşme süresi kısadır. Açık cerrahiye girerseniz veya peritonit gibi ek komplikasyonlar yaşarsanız, bir haftaya kadar hastanede kalmanız gerekebilir ve boşaltma gerekebilir.şlem sırasında karın kaslarınızın kesilmesi gerekiyorsa, iyileşme süreniz daha uzun olabilir. Ameliyattan sonra hassasiyet ve morarma yaşayabilirsiniz. Bu, zamanla gelişecek ve asetaminofen (Tylenol) ve ibuprofen (Advil) gibi tezgah üstü ağrı kesiciler tarafından rahatlayabilir. Geçici kabızlığı da yaşayabilirsiniz. Sulu kalma ve lif bakımından zengin gıdalar yemenin bağırsak hareketlerini düzenlemesine yardımcı olabilir.

    ismail-ozsan-yorum
    telefon
    whatsapp
    facebook
    instagram