# Bilgi Formu

    Mide içeriğinin (asidinin) patolojik şekilde mideden özefagusa (yemek borusuna) doğru geri kaçışı gastroözefageal reflü’dür. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma(heartburn) şikayeti ile başvurabilirler. Reflü bazen yemek borusunun arkasındaki yanmanın yanı sıra ağza gıdaların ve acı suyun gelmesidir. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur. Gastroözefageal reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkça rastlanan bir hastalıktır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %20’sinde reflü hastalığı bulunmuştur.Ağıza alınan gıdaların mideye inmesini yemek borusu (özofagus) sağlar. Şekil olarak hortuma benzeyen yemek borusunun mideyle birleşen alt ucunda, sadece gıdaların geçtiğinde açılan diğer zamanlarda kapalı duran bir kapakçık (sfinkter) bulunur. Bu sfinkter, mide asidinin ve mideye girmiş olan gıdaların yemek borusuna geri kaçmasını engeller Yemek borusunun alt ucundaki sfinkterin gevşekliği nedeni ile mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına ”reflü” adı verilir. Her ne kadar ‘mide yanması’ çeşitli sindirim problemlerini tanımlamak için kullanılsada, tibbi açıdan aslında gastroözefageal reflü hastalığının bir belirtisidir.Bu durumda mide de sindirim için salgılanan asitler mideden yemek borusuna doğru geri gelir.Bu yanma hissi boyunun hemen altındaki bölgede, göğsün içinden, Boğaz ve boyun içine doğru yayılır. Birçok yetişkin, en az ayda bir kez bu rahatsız edici yanma hissini yaşamaktadır.

    GÖRH’de ki diğer belirtiler ise; kusma, yutma zorluğu, kronik öksürme, hırıltı şeklindedir.

    Neden GÖRH oluruz?

    Yemek yediğimizde, gıdalar yemek borusu sayesinde ağızdan mideye doğru ilerler. Yemek borusunun alt ucunda, yemek borusu sfinkteri adı verilen küçük bir kas yapısı bulunmaktadır. Bu kasın tek yönlü bir valf gibi davranarak yiyeceğin mideye geçmesine izin verir. Normal olarak, yediklerimiz tutulduktan hemen sonra kapanır ve yüksek asit içeriğine sahip olan mide sularının yemek borusuna geri gelmesini önler. Fakat, bu sfinkter düzgün bir şekilde çalışmadığında mide asit içeriğinin yemek borusuna geri gelip yanma hissinin ortaya çıkması ile karşılaışabilir. Bu durum yemek borusunu tahriş eder ve iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda mide yanmasına hatta yemek borusuna zarar verebilecek durumlara sebep olabilmektedir. Bu duruma sahip olmak yemek borusu kanserine yakalanma riskini de artırabilmektedir.

    Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

    Yemek borusu alt ucundaki sfinkterde gevşeme olduğunda mide asidi yemek borusuna geri kaçarak;

    Mide ekşimesi ‐ yanması

    Göğüste yanma

    Yenilen yemeğin ağıza geri gelmesi

    Kilo kaybı

    Ağıza acı‐ekşi su gelmesi

    Ağız kokusu

    Şişkinlik‐geğirme

    Kronik farenjit

    Kronik sinüzit

    Alerjik astım ve diş çürükleri gibi şikayetlere yol açar.

    Eğer Mide Asidi Nefes Borusuna Sızacak Olursa;

    Ses kısıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, boğazda takıntı hissi, gece gelen krizlerle kendisini gösteren astım, aşırı horlama ve uyku bozukluklarına yol açabilir.

    GÖRH neden ortaya çıkar?

    Bazı insanlar doğuştan zayıf bir yemek borusu alt sfinkteri ile doğmaktadır. Bunun yanı sıra, yağlı ve baharatlı yiyecekler, bazı ilaç türleri, sıkı kıyafetler, sigara içmek, alkol almak, kuvvetli egzersiz yapmak ve ani vücut pozisyon değişiklikleri(ani eğilme..gibi) sfinkterin rahatlamasına sebep olarak geri akışa neden olabilir. GÖRH hastalarının çoğunda hiatal herni görülür. Bu, midenin üst kısmının diyaframın üstünden ve göğüs boşluğuna girdiği durumu ifade eder. Bu  olgunun asit reflü gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

    GÖRH nasıl tedavi edilir?

    Öncelikli olarak yaşam tarzınızı değiştirmek ile başlayabilirsiniz. Beslenme alışkanlıklarınızın değiştirilmesi, ve reçetesiz satılan antiasitlerin alınması semptomları azaltabilir. Kilo vermek, sigara ve alkol tüketimini azaltmak veya ortadan kaldırmak, yeme ve uyku düzenini değiştirmek de yardımcı olabilir. Antiasitler mide asitlerini nötralize eder ve reçetesiz satılan ilaçlar, üretilen mide asidi miktarını azaltır. Her ikisi de semptomları hafifletmede daha etkili olabilir. Reçeteli ilaçlar yemek borusu tahrişini iyileştirmede ve semptomları hafifletmede etkili olabilir. Bu tedaviyi belirleme kısmını cerrahınıza danışarak karar verilmelidir.

    Eğer yaşam tarzı değişikliğine ve ilaç kullanımına rağmen geçmiyorsa, cerrahi uygulamaya karar verilebilir. GÖRH tedavisinde cerrahi çok etkilidir. GÖRH için en sık yapılan operasyon, fundoplikasyon olarak adlandırılmaktadır. Fundoplikasyon, eğer var ise, hiatal fıtığınızın sabitlenmesini ve midenin üst kısmını alt özefagus sfinkterini güçlendirmek için özefagusun ucuna sarmayı içerir. Bu durum asitin geri akışını önlemek için yapılır. Daha çok Laparoskopik cerrahi olarak gerçekleştirilen birkaç küçük kesi kullanarak minimal invaziv tekniklerle yapılmaktadır.

    Bu operasyon sonrasında ameliyat sonrası ağrı yok denecek kadar azdır. Hastanede yatış süresi kısadır. Günlük hayata dönüş süresini kısaltır. Bu ameliyat için uygun olup olmadığınıza endoskopi uygulaması sayesinde karar verilir.

    1-CERRAHİ:Günümüzde  en sık kullanılan kalıcı tedavi yöntemilaparoskopik cerrahidir. Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.Özellikle bu konumda olan hastalarda Laparoskopik cerrahi kalıcı şifa sağlayan, hastayı sürekli ilaç kullanımından kurtaran ve yaşam kalitesini arttıran bir seçenektir.

    Laparoskopik cerrahi sonrası hasta bir gün hastanede kalır,ertesi gün ağızdan beslenir. Hastaların ameliyat sonrasında yaptığı gıda rejimlerine ve sosyal tedbirlere gerek kalmaz.Konu ile ilgili tecrübeli cerrahların ameliyatları sonrasında uzun dönemde %90 üzerinde başarı vardır.

    Laparoskopik cerrahi kimlere önerilir ?

    Sürekli ilaç içmek zorunda kalanlar,

    İilacı kestiğinde şikayeti tekrarlayanlar,

    İilaca rağmen yemek borusundaki yaraları geçmeyenler ya da yemek borusundaki yaralar ilaç kesildikten hemen sonra tekrar açılanlar,

    Yemek borusunda kanamaya neden olan yaraları olanlar,

    Yemek borusunda ileri safhada hücresel değişiklik gelişenlere, özellikle de genç yaş grubunda olanlara

    Bulantı hissi, sürekli öksürük ve ses kısıklığının ciddi olduğu hastalarda,

    GÖRH ameliyatından sonraki süreç

    Hastaların ameliyattan sonra evde hafif aktiviteye girmeleri teşvik edilir ve cerrahınız tarafından belirlenecek kısa bir süre boyunca ağır kaldırma veya yorucu faaliyetlerden kaçınmaları gerekir.

    Ameliyat sonrası ağrı genellikle hafiftir, ancak bazı hastalar kısa bir süre için reçeteli ağrı ilacı gerektirebilir.

    Anti-reflü ilacı genellikle ameliyattan sonra gerekli değildir.

    Cerrahların çoğu, sıvılarla başlayan ve ardından katı yiyeceklere aşamalı olarak ilerleyen ameliyat sonrası hastanın diyetini geçici olarak değiştirir. Cerrahınızdan ameliyattan hemen sonra diyet kısıtlamaları hakkında soru sormalısınız.

    Muhtemelen kısa bir süre içinde normal aktivitelerinize geri dönebileceksiniz. Bu faaliyetler arasında duş almak, araba kullanmak, merdivenlerden yukarı yürümek, kaldırmak, çalışmak ve cinsel ilişkide bulunmak yer almaktadır.

    Ameliyattan sonraki 2 hafta içinde kontrol gerekli olur.

    GÖRH ameliyatının yan etkisi var mıdır?

    Çalışmalar, işlem geçiren hastaların büyük çoğunluğunun ya semptomsuz olduğunu ya da GÖRH semptomlarında belirgin iyileşme olduğunu göstermiştir.

    Bu prosedüre uzun vadeli yan etkileri genellikle nadirdir.

    Bazı hastalar ameliyattan hemen sonra yutma konusunda geçici zorluklar yaşarlar. Bu genellikle ameliyattan bir ila üç ay sonra geçer.

    Nadiren, hastalar yemek borusunu (endoskopik genişleme) germek veya nadiren tekrar ameliyat etmek için bir prosedür gerektirebilir.

    Bu prosedürün ardından geğirme ve kusma kabiliyeti sınırlı olabilir. Bazı hastalar karın şişkinliğini rapor eder.

    Nadiren, bazı hastalar semptomlarında düzelme bildirmediler. Reflü belirtileri işlemden aylar veya yıllar sonra da geri dönebilir.

    GÖRH ameliyatının komplikasyonları

    Operasyon güvenli kabul edilmekle birlikte, herhangi bir operasyonda görülebileceği gibi komplikasyonlar oluşabilir.

    Nadir olarak aşağıdaki komplikasyonlar olabilir;

    Genel anesteziye ters reaksiyon

    Kanama

    Yemek borusu, dalak, karaciğer, mide veya iç organlarda yaralanma

    Yara, karın veya kan enfeksiyonu.

    Diğer daha az yaygın komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.

    Cerrahınız bunları sizinle görüşecek. Ayrıca, laparoskopik anti-reflü cerrahisi risklerinin, operatif olmayan yönetimden daha az olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.

    Doktorunuzu ne zaman arayacaksınız

    Aşağıdakilerden herhangi birini geliştirirseniz doktorunuzu veya cerrahınızı aradığınızdan emin olun:

    Sürekli ateş, 101 derecenin üzerinde F (39 C)

    Kanama

    Karın şişkinliğinin arttırılması

    İlaçlarınızda rahatlamayan ağrı

    Kalıcı mide bulantısı veya kusma

    Titreme

    Kalıcı öksürük veya nefes darlığı

    Herhangi bir kesiden cerahatli drenaj (irin)

    Kötüleşen ya da daha büyük olan kesiklerinizden herhangi birini çevreleyen kızarıklık

    Sıvı yiyemez veya içemezsiniz

    Ameliyatın en yaygın nedeni , ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleriyle gitmeyen mide ekşimesidir . Aşağıdaki durumlarda ameliyat da bir seçenek olabilir:

    Şiddetli iltihap senin içinde yemek borusu , sizin çalışır tüp ağız senin için mide

    Yemek borunuzun kanserden kaynaklanmadığı daralma

    Barrett’s yemek borusu , asit reflü nedeniyle hücrelerde bir değişiklik

    Ameliyattan önce, özofagus manometrisi ve özofagus motilite çalışmaları da dahil olmak üzere, yemek borunuzdaki kasların ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için muhtemelen testler alacaksınız.

    Herhangi bir operasyonda risk aldığınız için, asit reflü veya GERD (gastroözofageal reflü hastalığı) ameliyatını ancak diğer tedaviler işe yaramadığında ve ameliyatın iyi sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda göz önünde bulundurmalısınız .

    GÖRH cerrahisi

    İnatçı mide ekşimesi için ana ameliyat fundoplikasyon olarak adlandırılır. Cerrah, vücudunuzun üzerinde çalıştığı parçalara doğrudan dokunabilir (açık fundoplikasyon), ya da dışarıdan sizi ameliyat etmek için laparoskop olarak adlandırılan ışıklı ve kameralı ince bir tüp de dahil olmak üzere özel aletler kullanabilir.

    Cerrahınız karnınızı keser: açık cerrahi için büyük bir kesim veya laparoskopik cerrahi için birkaç küçük kesim. Sonra midenizin üst kısmının tamamını veya bir kısmını yemek borunuzun alt kısmının etrafına saracak ve yerine dikeceklerdir. Bu, yemek borusunun sıkılaştırılmasını sağlar ve bu da mide asidinin içine geri çekilmesini önler.

    Ayrıca, alt yemek borunuzun dışına bir titanyum boncuk halkası koymak için bir laparoskop kullanabilirler. Bu, yemek borusu ve mide arasındaki valfi güçlendirir. Yiyecek ve sıvılar hala geçebilir.

    CERRAHİ SONRASI NÜKS GÖRÜLÜR MÜ?

    Cerrahi sonrası nüks tecrübeli cerrahların serisinde %5 ‘den azdır. Son yıllarda yanma (polipropilen greft) kullanımı ile nüks oranı daha da azalmıştır. Nüksün en önemli nedeni geçirilen şiddetli travmalar ve emeliyat sonrası erken dönemde zorlayıcı kusmalardır. Yama konulan hastalarda bu durumlarda da nüks ihtimali ortadan kaldırılır.

    GÖRH CERRAHİSİ SONRASI

    Laparoskopiyle daha kısa bir iyileşme süresi ve daha az ağrı alırsınız . Ayrıca büyük bir iz bırakmaz. “Minimal invaziv” olarak kabul edilir.

    Çoğu insan ameliyatlarından ve sonuçlarından memnun. Fakat ameliyat tüm belirtilerinizden kurtulmaz. İlaç almaya devam etmeniz gerekebilir. Her 10 kişiden 1’inde tekrar ameliyat olması gerekebilir. Bunlar nadir görülen durumlardır.

    Bu işlemler genellikle oldukça güvenlidir ve genellikle başka sorunlara neden olmaz. Eğer olursa,

    Ameliyattan sonra yutma zorluğu ve

    Gaz şişmesi sendromu olabilir

    Cerrahinin sizin için iyi bir seçim olup olmadığına karar vermek için durumunuzdaki artılar ve eksiler hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

    REFLÜ HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

    Asitli içeceklerden, alkol, kahve, baharatlı yiyecekler,turşu,sirke, çikolata, soğan, sarımsak gibi besinlerden ve kızartmalardan uzak durmak gerekir. Bunlar mide asidini arttırıcı yiyecek ve içeceklerdir,

    Aspirin ya da ağrı kesici ilaçların mümkün olduğunca az kullanılmalı,

    Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı. En az iki saat geçmeli,

    Yatarken  baş-boyun bölgesi  yukarıda olmalı. Reflü yastıkları kullanılabilir,

    Kapak mekanizmasının kapanma basıncını düşürerek fonksiyonunu bozduğundan ve ayrıca midedeki asit miktarını arttırdığından dolayı sigara içilmemeli,

    Alkol ve mayalı içecekler mide boşalımını geciktirip  mide basıncını yükselterek, asit dengesini bozarak ve yemek borusunun kapatıcı kasının basıncını düşürerek reflüyü kolaylaştırdığından alkol ve mayalı içeceklerden uzak durmalı,

    Az ama sık yemek yemeğe, yavaş yiyip,iyi çiğnemeğe özen göstermeli,

    İdeal kiloya dikkat edilmeli. Çünkü kilo reflü şikayetlerini arttırmaktadır,

    Kemeri çok fazla sıkmayın, dar giysilerden kaçınılmalı,

    Çok fazla güç gerektirecek işlerden uzak durulmalı,

    Sıvılar yemek esnasında değil, öğün aralarında tüketilmelidir.

    ismail-ozsan-yorum
    telefon
    whatsapp
    facebook
    instagram