# Bilgi Formu

    Ölümcül kanser türlerinin en üst sıralarında yer alan Pankreas kanseri, karın boşluğunun üst tarafında saklandığı ve iç kısımlara kadar yayıldığı için teşhis ve tedavisi zor hastalıklar arasında olduğunu söyleyebiliriz.

    Sessizce ilerleyen bu kanser türü, semptomlarını çok geç gösterdiği için çoğu zaman son aşamalarda fark edilebilmektedir. O yüzden her kanser türünde olduğu gibi ‘Erken Teşhis’ Pankreas kanserinde daha da önem kazanmaktadır.Pankreas kanseri, karında midenin arka alt kısmında yatay olarak uzanan bir organ olan pankreasın dokularında başlar. Pankreas kanseri tipik olarak diğer organlara yayılım eğilimi gösterebilir.Pankreasın herhangi bir bölümünde çoğalma eğilimi gösteren kötü huylu kitleler, pankreas kanseri olarak adlandırılır. Bu organda oluşan kanserler, organın tüm bölgelerinde gelişebilmekle birlikte en sık baş bölgesinde yayılım gösterir. Pankreas kanseri türleri arasında en sık rastlananı adenokanserdir. Adenokanser, agresif hücrelerden köken aldığı için hızlı şekilde ilerleyebilir ve çevre dokulara da metastaz yapabilir.

    Pankreas kanserinde tümör alınabilir durumda ise, pankreas kanserini iyileştirmek için tek çözüm yöntemi olan cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Cerrahi yöntem ile tümör alınsa da çoğu zaman pankreas kanseri tekrarlayabilir. Pankreas ameliyatı sonrasında gemcitabine (gemzar) veya 5-FU ile birlikte uygulanan kemoterapi tedavisi ise kanserin tekrar etmesini 6 ay kadar geciktirebilmektedir.Bölgesel olarak ilerlemiş: Eğer pankreas kanseri bölgesel olarak ilerlemişse, tümör etrafındaki kan damarları ve dokulara yayılsa da diğer organlara sıçramamıştır. Cerrahi müdahaleye uygun olmayan bu tümörlerde daha çok tıkalı safra kanalları açılır ya da kanserin tıkadığı bypass ile ince bağırsağa müdahale edilir.

    Pankreas kanseri belirtileri nelerdir?

    _İştahsızlık

    – Kilo kaybı

    – Karın bölgesinde ağrı

    – Bulantı

    – Sarılık

    – Kronik pankreatit

    – Aniden ortaya çıkan diyabet (şeker hastalığı) en yaygın görülen bulgularıdır.

    Şişkinlik, hazımsızlık ve iştah kaybı ile birlikte yetersiz beslenme sonucunda hastalarda hızlı kilo kaybı görülür. En erken dönemde ortaya çıkan ve yaygın gözlenen belirtilerden bir tanesi de sarılıktır. Başlangıçta gözlerde ortaya çıkan sarılık, daha sonraları deride sararma, idrar renginin koyulaşarak ‘çay renkli idrar’ yapmaya dönüşmesi gibi durumlarla kendini gösterir ve nihayet ‘cam macunu’ olarak tanımlan dışkı renginin anormal şekilde açılması ile sonuçlanır. Sarılığın nedeni, karaciğerin ürettiği bilirubin maddesinin pankreas kanseri tarafından safra yolunun tıkanması sonucunda onikiparmak bağırsağına olan atılımının engellenmesidir. Ağrı önceleri müphem karın ağrısı olarak tanımlanan, hafif bir rahatsızlık hissi şeklindeyken, ileri dönemde sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ile sıklıkla birliktedir.

    PANKRAES KANSERİNİN TANI YÖNTEMLERİ

    Modern yöntemlere geçilmiş olsa bile henüz Pankreas kanseri için herhangi bir ilaç tedavisi geliştirilememiştir. Mutlak çözüme en yakın derecede ulaşabileceğimiz cerrahi yöntemler ile müdahale edilebilir. Erken evrede teşhis edildiğinde özellikle Whipple ameliyatı ile hastanın yaşam kalitesini arttırma şansımız yüksek orandadır.

    Pankreas kanserinde tanının erken konulması sinsi ilerleyip belirti ve bulgu göstermediği için zorlaşabilmektedir. Bu durumda görüntüleme büyük önem kazanmaktadır. En çok kullanılan ve en iyi bilgi veren yöntem; BT(bilgisayarlı tomografi)’dir. BT(bilgisayarlı tomografi) tümörün cerrahi müdahaleye uygun olmadığını yüksek oranda gösterebilir. Ama bazı durumlarda ameliyat sırasında da anlaşılabilir. Bu durumda hekimin cerrahi müdahale öncesinde kanserli tümörün alınıp alınmamasına karar vermesi çok önemlidir.BT(bilgisayarlı tomografi) dışında;

    – Kan testi yapılarak bilirubin gibi önemli maddelerin değerlerine bakılır.

    – Doku, idrar ve kan örnekleri alınıp ölçümler yapılır. Bu ölçümlerde CA 19.9 ve CEA ismindeki iki tümör belirtici yardımcı olabilmektedir.

    – MRI da BT kadar bize yol göstericidir. Özellikle pankreasın çevre dokularla ilgili olan bulgularda aydınlatıcıdır.

    – Kötü hdıruylu tümörlerde tercih ettiğimiz PET taramasıda bulunmakta.

    Bunların yanında gerektiği durumlarda laparoskopi, biyopsi, ERCP, PTC gibi yöntemlerde kullanılabilmektedir.

    Pankreas kanseri tedavisi nasıl yapılır?

    Pankreas kanseri tedavisi için sürece başlarken fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik incelemelerin sonunda, pankreas tümörünün hangi evrede olduğu, komşu organlarla ilişkisinin ne durumda olduğu, özellikle komşu damarlara ve/veya uzak organlara yayılımının olup olmadığı ortaya konulup ameliyatla çıkarılma şansı değerlendirilir. İleri evredeki tümörlerde cerrahi uygulanamaz.Pankreas kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

    Doktorunuz pankreas kanseri teşhisini onaylarsa, kanserin evresini (yayılımını) belirlemeye çalışır. Doktorunuz, evreleme testlerinden alınan bilgileri kullanarak, hangi tedavilerin sizin için uygun olduğunun belirlenmesine yardımcı olan pankreas kanserinin evresini belirler.

     

    Pankreas kanseri evreleri nelerdir?

    Evre I. Kanser pankreas ile sınırlıdır ve ameliyatla alınabilir.

    Evre II. Kanser pankreas dışına, yakın doku ve organlara yayılmıştır ve lenf düğümlerine de yayılmış olabilir. Bu aşamada kanseri ortadan kaldırmak için ameliyat yapılabilir.

    Evre III. Kanser pankreas dışına, pankreasın etrafındaki büyük kan damarlarına yayılmıştır ve lenf düğümlerine de yayılmış olabilir. Bu aşamada kanseri ortadan kaldırmak için ameliyat mümkün olabilir veya olmayabilir.

    Evre IV. Kanser karaciğer, akciğerler ve karın organlarını saran hat (peritoneum) gibi pankreasın ötesindeki uzak alanlara yayılmıştır. Bu aşamada cerrahi bir seçenek değildir.

    Doktorunuza pankreas kanseri teşhisindeki deneyimini sormaktan çekinmeyin. Herhangi bir şüpheniz varsa, ikinci görüş alın.

     

    Pankreas kanseri tedavi yöntemleri nelerdir?

    Pankreas kanserinin tedavisi genel sağlık durumunuz ve kişisel tercihlerinizin yanı sıra kanserin evresine ve konumuna bağlıdır. Çoğu insan için pankreas kanseri tedavisinin birinci amacı mümkünse kanseri bertaraf etmektir. Bu bir seçenek olmadığında, yaşam kalitenizi arttırma ve kanserin büyümesini veya daha fazla zarar vermesini önleme üzerine odaklanılabilir.

    Tedavi; cerrahi, radyasyon tedavisi, kemoterapi veya bunların kombinasyonunu içerebilir. Pankreas kanseri ilerlediğinde ve bu tedavilerin fayda sağlaması olası olmadığında, doktorunuz mümkün olduğunca rahat hissetmenizi sağlayan semptom hafifletici tedavi (palyatif bakım) önerecektir.

    ismail-ozsan-yorum
    telefon
    whatsapp
    facebook
    instagram